Blog:

HOE KIES JE KUNST VOOR AAN DE MUUR?

Een mooi schilderij is een echte toevoeging aan je interieur. Maar waar koop je kunst voor aan je muur en hoe weet je wat thuis goed staat? Hoe komt een koop bij een lokale kunstenares zoals mij tot stand en hoe werkt het allemaal?

Tegenwoordig kopen wij bijna alles online - lekker makkelijk vanaf de bank op de Ipad besteld en thuis gestuurd en als het niet bevalt kan je het retourneren. Met kunst is dat anders, kunst moet je in het echt zien. Het gevoel dat je hebt bij een schilderij in het echt, krijg je online niet. Vaak heeft een schilderij ook structuur die op een eenvoudig foto niet te zien is. In sommige werken speelt het ook een grote rol hoe het licht op het schilderij valt. Voor wie met metallic kleuren werkt is lichtinval heel belangrijk en ook dat kan je online niet zien.

Als je een schilderij ziet bij bijvoorbeeld een expositie of in een galerie is het soms nog steeds lastig om te beoordelen of deze thuis ook leuk staat. Is de afmeting goed, passen de kleuren bij de inrichting en wat nu als ik veel geld uitgeef aan het kunstwerk en het staat thuis echt niet?

"Veel van mijn klanten zitten met deze vraagstukken en het kan een reden zijn dat mensen niet tot koop over gaan. Maar hier heb ik iets op bedacht."

KUNST AAN DE MUUR OP PROEF HANGEN

Ik laat mensen mijn kunst vaak even uitproberen. Dan hang ik een werk thuis bij de klant op, zodat ze er een tijdje naar kunnen kijken. Als het geen match blijkt te zijn, dan neem ik het kunstwerk weer mee of kom ik later terug met een ander schilderij. Woont de klant heel ver weg dan maak ik een fotomontage zodat de klant het schilderij in zijn eigen woonomgeving kan zien.

LAAGDREMPELIG KUNST VAN DICHTBIJ BEKIJKEN

Er zijn op veel plekken in Nederland lokale kunstenaars waar je heel laagdrempelig kunst kan kunt kopen. Bij mij kan je bijvoorbeeld in mijn atelier in Rijpwetering, wat tevens ook een mini-galerie is, naar mijn schilderijen kijken en ook uitleg krijgen over techniek en het verhaal erachter. Want dat maakt de aankoop van een schilderij toch pas echt compleet. Wie heeft het geschilderd, met welke materialen en wat is de motivatie van de kunstenaar zelf? Met deze toelichting op de vorm van kunst, zal je er wellicht heel anders naar kijken.

3 TIPS VOOR HET KIJKEN NAAR KUNST

Om te weten wat je mooi vindt, hoef je geen kunstkenner te zijn. Als kijker bepaal je zelf wat bij je past. Wil je weten hoe je naar een kunstwerk kan kijken? Deze stappen helpen je daarbij.

TIP 2 - BEDOELDE BETEKENIS

TIP 1 - KIJK GOED

TIP 3 - JOUW INTERPRETATIE

Nu is het tijd om betekenis te geven aan wat je hebt gezien

• Vertelt de titel iets over wat je ziet?

• Wat is de motivatie van de kunstenaar om dit te schilderen?

• Herken jij de boodschap die de kunstenaar hiermee wil geven? Kan jij je hierin vinden?

Kunst kiezen begint met kunst kijken. Wist je dat mensen in een museum gemiddeld maar 15 seconden naar een kunstwerk kijken? Zonde! Door langer te kijken zie je meer!

Neem de tijd en beschrijf wat je ziet.

• Kleur: Welke kleuren zie je? Zijn de kleuren warm of koud?

• Materiaal: Waar is het kunstwerk van gemaakt? Welke textuur zie je?

• Vorm: Welke vormen en lijnen zie je? Hoekig, rond, open of juist gesloten?

• Compositie: Hoe is het kunstwerk opgebouwd? Hoe zijn de elementen verdeeld?

Nu is het tijd om het "het goed kijken" en de "bedoelde betekenis" aan elkaar te verbinden. Denk na over wat je hebt waargenomen, maar vorm vooral je eigen mening want dat is waar kunst om draait. Het is vrij om te interpreteren. Het toekennen van betekenis is persoonlijk, het gaat om jouw interpretatie.

• Wat vind je zelf van het kunstwerk?

• Waarom vind je dat?

• Zie jij er wellicht andere dingen in?

• Geeft het schilderij jou een goed gevoel?

BIJ DE KUNSTENAAR DIRECT KOPEN

"Het voordeel om bij een kleinschalige en lokale kunstenaar zoals mijZELF te kopen is dat je dit soort advies er gratis bij krijgt en is het kopen van een schilderij een echte “beleving”.

Persoonlijk

KUNST CONSULT

Op zoek naar dat ene kunstwerk dat naadloos aansluit bij jouw interieur? Wat bij de rest past, blijft vaak de grote vraag. Laat me je helpen dit probleem op te lossen! Ontdek nu de kracht van een gratis adviesgesprek met de kunstenares zelf, en laat je persoonlijk begeleiden bij het vinden van kunst die je interieur transformeert.

✔ Gratis visualisatie van kunst in jouw eigen ruimte

✔ Deskundig en persoonlijk advies rechtstreeks van de kunstenares

✔ Ervaar kunst in real-time met een proefplaatsing van 2 weken

✔ Flexibele betalingsopties – jouw tevredenheid voorop

GET IN TOUCH

Follow me

Wil je op de hoogte blijven van mijn aankomende exposities en evenementen net zoals nieuwste werken en technieken? Volg me dan op social media.

Get in touch

Bank: NL21RABO 0366 6394 04

KvK-nummer: 76940063

BTW-id: NL003126395B84

StephArts, Stephanie van der Beek

Hoogmadeseweg 1, 2375AT Rijpwetering, NL

All Rights Reserved © Copyright 2022 Stephanie van der Beek