MODERNE EPOXY SCHILDERIJEN - UNIEK EN HANDGESCHILDERD

Epoxy schilderij StephArts bloemen geel orange

Epoxy Schilderijen

Epoxy schilderijen zijn helemaal van deze tijd en hip & trendy. Hoezo? Epoxy schilderijen hebben de eigenschap de onderliggende verf een bepaalde "wet-look" te geven en dit maakt het schilderij heel levendig. De epoxy zorgt er ook voor dat het schilderij door de glanslaag een chique en luxe uitstraling krijgt. Het motief van mijn schilderijen maak ik met verschillende materialen, maar voornamelijk met alcohol inkt.

Dit is een speciale, niet veel voorkomende, techniek die heel bijzondere en moderne effecten geeft. De combinatie van alcohol inkt en epoxy maakt het epoxy schilderij uiteindelijk tot een heel uniek kunstwerk, waar je je ogen niet vanaf kunt houden.

Elk epoxy schilderij van mij is uniek en met de hand geschilderd.

Portfolio

EPOXY SCHILDERIJEN

Epoxy

SCHILDERIJEN

EPOXY SCHILDERIJEN MET "WET-LOOK"

Epoxy schilderij StephArts bloemen rood

Tijdens een kunstbeurs kwam ik voor het eerst in aanraking met een schilderij die afgewerkt was met epoxy. Epoxy geeft een zo unieke en bijzondere look, ik was er gelijk van gefascineerd. Nu past epoxy heel mooi bij de kunstvorm alcohol inkt. Een kwetsbaar medium wat naast het "sealen" veel langer mooi blijft als je het afgewerkt met epoxy. Epoxy versterkt de intensiteit van de inkt, kleuren worden heel helderder en de glans is onevenaarbaar. Ook wordt het metallic, welk ik in mijn schilderijen gebruik, enorm versterkt door de high gloss epoxy.

Epoxy schilderij bloemen roze
Epoxy schilderij bloemen oker geel goud oranje

HOOG KWALITATIEVE HIGH GLOSS EPOXY

Werken met epoxy is een vak op zich en dat is ook de reden waarom ik dit deel uitbesteed heb aan een professioneel bedrijf. Deze is gespecialiseerd in het gieten van kunstwerken met hoog kwalitatieve high gloss epoxy. Bij een epoxy schilderij is het van belang dat de epoxy een UV bescherming heeft, zodat er geen vergeling na verloop van tijd optreedt. Dit is namelijk bij veel goedkope epoxies het geval en dan is het epoxy schilderij na een paar maanden of jaren echt niet mooi meer. Met epoxy werken is ambachtelijk handwerk en er zit ongelofelijk veel tijd in om de glans laag strak te krijgen.

EEN SCHILDERIJ MET EPOXY AFWERKEN IS ZO MAKKELIJK NOG NIET

alcohol inkt en epoxy schilderijen

Al vrij snel kwam ik erachter dat er een heleboel voorwaarden zijn om een perfect epoxy schilderij te kunnen maken. Je moet werken in een absoluut stofvrije ruimte, het afwegen van de epoxy moet heel precies zijn, het mengproces moet extreem nauwkeurig gaan, de tafel waarop je werkt moet exact waterpas zijn en de randen van het schilderij moeten nauwkeurig afgeplakt worden. Wat ook niet vergeten mag worden is de temperatuur van de ruimte waarin je werkt. Dat bepaald namelijk hoe de epoxy zich gedraagt en vloeit. En natuurlijk moet de epoxylaag nog met een gasbrander na bewerkt worden, zodat de luchtbellen eruit gaan. Vervolgens moet ik het schilderij goed afdekken, zodat er geen stof of andere dingen in het epoxy belanden. En dan heb je pas één laag en er zijn minimaal drie-vier lagen op mijn kunstwerken.

epoxy schilderij abstracte bloemen

WAT IS EPOXY EIGENLIJK?

Epoxy ontstaat door middel van een proces. Epoxies zijn polymeren bestaand uit twee essentiële componenten; een hars en een harder. Wanneer de twee componenten worden samengebracht en grondig worden gemengd zullen zij chemisch reageren en onomkeerbaar een verbinding aangaan. Het epoxy gaat vervolgens over in een vaste vorm. Na drie of vier lagen epoxy wordt elk gegoten object als finishing touch met de hand gepolijst en moeten de randen netjes afgewerkt worden. Het is dus allemaal handwerk waar veel tijd voor nodig is en het vraagt extreem nauwkeurig werken wil je tot een perfect resultaat komen. Ik zelf zie dus ook grote kwaliteitsverschillen bij epoxy kunstwerken en streef zelf het hoogst haalbare niveau na om zo topkwaliteit te kunnen bieden.

epoxy schilderij abstracte bloemen

ABSTRACTE EN/OF FIGURATIEVE EPOXY SCHILDERIJEN

Mijn epoxy schilderijen zijn abstract en/of figuratief. In de kunst betekent figuratief dat het werk een voorstelling uitbeeldt en herkenbaar is. In mijn geval schilder ik bloemen die met een vleugje fantasie te herkennen moeten zijn. Sommige ronde epoxy schilderijen van mij zijn abstract geschilderd.

ALCOHOL INKT ONDER DE EPOXY

Logo Kwast StephArts kunstenaar Stephanie van der Beek

Toen ik voor het eerst in aanraking kwam met de techniek alcohol inkt was ik gefascineerd door dit medium. Het kleurenspectrum en de intensiteit van alcohol inkt spraken mij gelijk aan. Aan de ene kant kan het eruit zien als waterverf, zacht en doorschijnend en aan de andere kant is dit medium "een explosie" aan intensiteit. In Nederland is deze manier van kunst vrij onbekend en het was dus ook flink zoeken naar informatie hoe het in zijn werk gaat. Er volgde een fase van veel investeren en experimenten, het geheel duurde veel langer dan ik dacht. Alcohol inkt doet namelijk geheel zelf wat het wil en nooit wat jij in je hoofd hebt.

ALCOHOL INKT TECHNIEK

Epoxy schilderij bloemen goud

Als je met alcohol inkt werkt moet je de inkt activeren door het toevoegen van 96% alcohol. Dat doe ik op synthetisch papier, wat in feite dun plastic is, zodat de inkt en de alcohol niet in de ondergrond kan trekken maar er in feite op blijft liggen. Vervolgens moet je binnen seconden middels een airbrush of föhn het medium verspreiden.

"LOOPT DE VERF NIET ZOALS JE WILT, KAN JE HET MIDDELS NIEUWE ALCOHOL "REACTIVEREN", MAAR GEHEEL WEGHALEN KAN NIET."

Pas echt mooi wordt het als de verf door elkaar loopt en zich mengt en je vervolgens nog metallic kleuren aan toevoegt. Deze hebben namelijk de eigenschap dat ze zich aan de randen verzamelen en prachtige lijnen vormen. Wat nieuw voor mij was, was het feit dat ik los moest laten wat ik dacht te willen schilderen. Gaandeweg moet je kijken waar het op lijkt en moet je met elke druppel weer opnieuw beslissen of het de juiste kant voor je opgaat. "Loslaten" en "geduld" zijn hier de grote toverwoorden en dan kunnen er prachtige, hoog kwalitatieve kunstwerken ontstaan.

Abstracte bloemen Alcohol inkt en epoxy schilderij ronde tweeluik oker goud

METALEN 3D VLINDER IN DE EPOXY

Bij geselecteerde schilderijen is een metalen vlinder in de epoxy gegoten. De vlinder zit dus vast in de epoxy en creëert een bijzonder 3D-effect. Per schilderij verschilt de vlinder en de afmeting ervan.

Wil je weten bij welk schilderij een vlinder is toegepast? Klik dan op het fotocarrousel van het schilderij zoals deze en lees de bijhorende tekst.

Kijk hier voor mijn portfolio

RONDE EPOXY SCHILDERIJEN

Gratis

ADVIESGESPREK

Ben je geïnteresseerd in één van mijn schilderijen? Heb je advies nodig over wat er bij jouw inrichting past?

Vaak kom ik zonder verplichting met een aantal schilderijen bij de klant langs om te kijken hoe het schilderij thuis in de woonomgeving staat. Kan dit niet, dan stuurt de klant vaak een foto van de desbetreffende woonruimte waar het schilderij moet komen te hangen en maak ik een fotomontage. Ik geef persoonlijk advies op maat, zodat de aankoop van een schilderij een beleving wordt.

Bel mij gerust op

Portfolio

touch

Get

in

Bank: NL21RABO 0366 6394 04

KvK-nummer: 76940063

BTW-id: NL003126395B84

StephArts, Stephanie van der Beek

Hoogmadeseweg 1, 2375AT Rijpwetering, NL

All Rights Reserved © Copyright 2022 Stephanie van der Beek