IETS HEEL BIJZONDERS AAN JE MUUR - KIES VOOR EPOXY SCHILDERIJEN MET ALCOHOL INKT

Epoxy schilderij StephArts bloemen geel orange

Epoxy Schilderijen

Misschien ben je al bekend met epoxy en heb je al een keer epoxy schilderijen met alcohol inkt gezien. Er zijn niet zo heel veel kunstenaars die epoxy schilderijen maken en dat maakt het ook een heel bijzonder. Een epoxy schilderij valt direct op wanneer je deze ophangt, ook al kies je voor een rustig motief. Epoxy schilderijen hebben namelijk de eigenschap de onderliggende verf een bepaalde "wet-look" te geven en dit maakt het schilderij heel levendig. Epoxies zijn polymeren bestaand uit twee essentiële componenten; een hars en een harder. Wanneer de twee componenten worden samengebracht en grondig worden gemengd zullen zij chemisch reageren en onomkeerbaar een verbinding aangaan. Het motief zelf maak ik met alcohol inkt en ook dat is een bijzondere niet veel voorkomende techniek. De combinatie van alcohol inkt en epoxy maakt het epoxy schilderij tot een heel bijzonder kunstwerk.

Elk epoxy schilderij is uniek, met de hand geschilderd en geen is hetzelfde.

Portfolio

EPOXY SCHILDERIJEN

Epoxy

SCHILDERIJEN

EPOXY SCHILDERIJEN MET "WET-LOOK"

Epoxy schilderij StephArts bloemen rood

Tijdens een kunstbeurs kwam ik voor het eerst in aanraking met een schilderij die afgewerkt was met epoxy. Epoxy geeft een zo unieke en bijzondere look, ik was er gelijk van gefascineerd. Nu past epoxy heel mooi bij de kunstvorm alcohol inkt. Een kwetsbaar medium wat naast het "sealen" veel langer mooi blijft als je er epoxy op doet. En zo begon mijn avontuur met epoxy schilderijen en ik kan je vertellen, het was een avontuurlijke reis. Hoezo? Omdat het best lastig is om met epoxy te werken en een resultaat te krijgen wat je in je hoofd hebt.

Epoxy schilderij bloemen roze
Epoxy schilderij bloemen oker geel goud oranje

EPOXY GEBRUIK OP SCHILDERIJEN

Ten eerste is er de vraag welke epoxy geschikt is voor jouw doeleinden. Ik maak ook epoxy onderzetters en hier moet het epoxy de eigenschap hebben hoge temperaturen te kunnen verdragen. Bij een epoxy schilderij is het van belang dat de epoxy een UV bescherming heeft, maar ook geen vergeling na een tijd vertoont. Dat doen namelijk veel, goedkope epoxies en dan is jouw epoxy schilderij natuurlijk verpest. Tenslotte moet een schilderij ook nog na jaren hetzelfde eruit zien, maar door licht wordt het kunstwerk wel degelijk aangetast. Dus ik geloof dat ik 10 epoxies verder was, voordat ik de juiste epoxy voor mijn doeleinden gevonden had.

TIPS OM MET EPOXY TE WERKEN

Vrij snel kwam ik erachter dat er een heleboel voorwaarden aan gebonden zijn om een mooi epoxy schilderij te kunnen maken. Je moet werken in een absoluut stofvrije ruimte, het afwegen van de epoxy moet met een weegschaal gebeuren en het moet heel precies zijn, het mengproces moet extreem nauwkeurig gaan, de tafel waarop je werkt moet exact waterpas zijn en de randen van het schilderij nauwkeurig afgeplakt worden, voor het geval dat de epoxy er overheen vloeit. Wat ook niet vergeten mag worden is de temperatuur van de ruimte waarin je werkt. Dat bepaald hoe zich het epoxy gedraagt en vloeit. En natuurlijk moet de epoxylaag nog met een gasbrander afgewerkt worden, zodat de luchtbellen eruit gaan. Vervolgens moet ik het schilderij goed afdekken, zodat er geen stof of andere dingen in het epoxy belanden.

HOE MAAK IK MIJN EPOXY SCHILDERIJEN

Epoxy Schilderij StephArts zachte bloemen

Omdat epoxy uit 2 componenten bestaat en deze bij het mengen een chemische reactie geven, vereist het werken met epoxy dat je een gasmasker opdoet. Soms kan het ook gebeuren dat het epoxy een chemische reactie geeft met de inkt die eronder zit en dan is het epoxy schilderij helaas gesneuveld. Te veel epoxy op het schilderij veroorzaakt dat het epoxy vrolijk van het schilderij vloeit en de hele tafel bedekt, te weinig epoxy veroorzaakt dat je "kraters" in het epoxy krijgt. Ik gebruik dus ook een epoxy calculator om de exacte verhouding uit te rekenen.

Het klinkt dus erg ingewikkeld om met epoxy te werken en dat is het ook. Niets voor niets nemen mensen er lessen in. Epoxy is ook nog uiterst kostbaar en dat maakt het extra zuur als je epoxy schilderij niet gelukt is en deze de prullenbak in gaat.

ABSTRACTE EN FIGURATIEVE EPOXY SCHILDERIJEN

Mijn epoxy schilderijen zijn abstract of figuratief. In de kunst betekent figuratief dat het werk een voorstelling uitbeeldt en herkenbaar is. In mijn geval schilder ik bloemen die met een vleugje fantasie te herkennen moeten zijn. Het medium alcohol inkt, welk ik gebruik voor het onderliggende motief, is een medium wat lastig te sturen is. Een realistisch epoxy schilderij zou je dus met dit medium niet kunnen krijgen.

ALCOHOL INKT ONDER DE EPOXY

Toen ik voor het eerst in aanraking kwam met de techniek alcohol inkt was ik gefascineerd door dit medium. Het kleurenspectrum en de intensiteit van alcohol inkt spraken mij gelijk aan. Aan de ene kant kan het eruit zien als waterverf, zacht en doorschijnend en aan de andere kant is dit medium "een explosie" aan intensiteit. Wow, ik zal en moest deze techniek onder de knie krijgen. In Nederland is deze manier van kunst vrij onbekend en het was dus ook flink zoeken naar informatie hoe het in zijn werk gaat. Er volgde een fase van veel investeren en experimenten, het geheel duurde veel langer dan ik dacht. Alcohol inkt doet namelijk geheel zelf wat het wil en nooit wat jij in je hoofd had en hiermee lijkt het ook op epoxy.

Logo Kwast StephArts kunstenaar Stephanie van der Beek

ALCOHOL INKT TECHNIEK

Epoxy schilderij groen zwart bloemen

Wil je weten hoe alcohol inkt in zijn werk gaat en wat het eigenlijk is? Lees dan nu verder:

Je voegt druppels alcohol inkt toe op je synthetisch papier en verdunt het met 98% alcohol of zogenaamde "blending solution". Vervolgens moet je binnen seconden middels een airbrush of föhn het medium verspreiden.

"LOOPT DE VERF NIET ZO ALS JE WILT, KAN JE HET MIDDELS NIEUWE ALCOHOL "REACTIVEREN", MAAR GEHEEL WEGHALEN KAN NIET."

Pas echt mooi wordt het als de verf door elkaar loopt en zich mengt en je metallic kleuren toegevoegd. Deze hebben de eigenschap dat ze zich verzamelen aan de randen en prachtige lijnen maken. Wat nieuw voor mij was, was het feit dat ik los moest laten wat ik dacht te willen schilderen. Gaandeweg moet je kijken waar het op lijkt en moet je met elke druppel weer opnieuw beslissen of het de juiste kant voor je opgaat. "Loslaten" en "geduld" zijn hier de grote toverwoorden en dat zijn nu twee disciplines waar ik nog oefening nodig heb.

Kijk hier voor mijn portfolio

RONDE SCHILDERIJEN

Gratis

ADVIESGESPREK

Ben je geïnteresseerd in één van mijn schilderijen? Heb je advies nodig over wat er bij jouw inrichting past?

Vaak kom ik zonder verplichting met een aantal schilderijen bij de klant langs om te kijken hoe het schilderij thuis in de woonomgeving staat. Kan dit niet, dan stuurt de klant vaak een foto van de desbetreffende woonruimte waar het schilderij moet komen te hangen en maak ik een fotomontage. Ik geef persoonlijk advies op maat, zodat de aankoop van een schilderij een beleving wordt.

Bel mij gerust op

Handige links

Get

touch

in

Rekeningnummer:

NL86RABO 0112099564 tnv SC Maxein

KvK-nummer: 76940063

BTW-id: NL003126395B84

Stephanie van der Beek

Hoogmadeseweg 1

2375AT Rijpwetering

Nederland