Blog:
EEN SCHILDERIJ OPHANGEN
Je bent geslaagd in de aankoop van een heel mooi schilderij en je bent heel blij met je aankoop, gefeliciteerd ermee. Vaak is de zoektocht naar een schilderij best lang en is het een “belevening” als je erin geslaagd bent. Voordat je jouw nieuw schilderij ophangt is het verstandig om over een aantal zaken na te denken, want “een schilderij ophangen” is lang niet zo eenvoudig als je denkt.
- Welk ophangsysteem gebruik je om het schilderij gemakkelijk, mooi en veilig op te hangen?
- Waar ga jij het schilderij precies ophangen?
- Hoe word jouw schilderij een toevoeging aan je interieur?
- Heb jij voldoende licht om jouw nieuwe kunstwerk uit te lichten?
WELKE SCHILDERIJ OPHANGSYSTEMEN ZIJN ER?
In principe zijn er drie verschillende manieren om een schilderij aan een wand te hangen:
1. Ophangen aan een spijker, schroef of haakje in de muur
2. Aan een ophangsysteem vanaf het plafond
3. Op een houten rand of richel tegen de muur te plaatsen
OPHANGOPTIES SCHILDERIJEN
De eerste vraag is: welke ophangopties heeft het schilderij zelf?
Al mijn schilderijen hebben een professioneel ophangsysteem. Omdat mijn epoxy schilderijen vrijwel zwaar zijn is een speciaal ophangsysteem aan de achterkant gemonteerd waarbij jij op meedere plekken het schilderij vast kunt maken.
Bij andere schilderen van andere kunstenaars kan dit anders zijn en is er een punt waarin de schroef moet komen hangen.

1. SCHILDERIJ AAN DE MUUR BEVESTIGEN MET SPIJKER, SCHROEF EN HAAK
De meest gebruikelijke methode om een schilderij op te hangen is met een spijker, schroef of haakje in de muur. Afhankelijk van de muur waarop je een schilderij wilt gaan hangen en het gewicht van het schilderij. Nadeel zijn de gaatjes in de muur en het is ook niet mogelijk om het schilderij anders te positioneren als je ooit je meubilair verzet.
Een canvas schilderij op een houten frame is niet zo zwaar. Maar met een lijst en vanaf een bepaalde maat zoals 40x60 cm kan een schilderij toch een flink gewicht hebben. Heb je een mini-schilderij kleiner dan 40x60 zonder lijst, dan adviseer ik voor een spijker. Maar het meest veilige is uiteraard boren en pluggen te gebruiken, omdat het materiaal van de muur uiteraard ook een rol speelt. Persoonlijk zou ik vermijden om een spijker in de muur te slaan. Simpleweg omdat je smaak in de jaren verandert en jij wellicht een ander schilderij van een ander formaat wilt ophangen en dan zit je met lelijke gaten in je muur.
2. SCHILDERIJ VANAF HET PLAFOND HANGEN
De bekendste manier om een schilderij vanaf het plafond op te hangen is om een ophangsystemen in de vorm van een rail te gebruiken. Deze bevestig je op of tegen het plafond, om vervolgens een nylon draad erin te hangen om het schilderij aan vast te maken. Het grote voordeel van de rail is dat je heel gemakkelijk het schilderij in lengte en hoogte kunt verschuiven. Wil je dus een keer een ander schilderij ophangen of wil je i.p.v. één liggende twee staande ophangen, ben je dus heel flexibel zonder je muur te beschadigen.
Het nadeel is dat je de draadjes waaraan de schilderijen hangen een beetje ziet. Ik vind het persoonlijk heel erg mee vallen, omdat de draadjes doorzichtig zijn, maar dat is een kwestie van smaak. Een ander nadeel is dat er natuurlijk geboord of geschroefd moet worden om de rails op te hangen. Maar ook dat is éénmalig en het valt best wel mee. Persoonlijk heb ik geen voorkeur voor het merk ophangsysteem. Ik koop mijn rails bij de bouwmarkt en heb verschillende rails uitgeprobeerd. Ik vond ze allemaal prima, waarbij altijd geldt – “goedkoop is vaak duurkoop”.
Ik adviseer je om erop te letten dat de ophanghaken een micro grip functie hebben. Het haakje hoeft dan niet gedraaid te worden, maar het is eenvoudig te bedienen door het in te drukken. Deze micro grip kan je zien in het linker haakje op de afbeelding. Tevens wordt in de volgende link een goede uitleg gegeven.


3. SCHILDERIJPLANK OM SCHILDERIJ TE LEUNEN
Het is helemaal in de mode om houten randen of richels aan de muur te bevestigen, waarop bijvoorbeeld foto’s en schilderijen geplaats kunnen worden. De meest bekende variant is van IKEA, maar ook Leen Bakker verkoopt het bijvoorbeeld. Je kunt op die manier, met niet te grote schilderijen, leuke combinaties maken. Zelf vind ik het een beetje gek staan als je er een schilderij op plaatst en ben ik fan van meerdere (kleinere) schilderijen die elkaar overlappen.
Natuurlijk moet ook hiervoor geboord worden om de randen of richels op te hangen en kun je alleen in de lengterichting variëren, maar als ze er toch al zitten is het een leuke moderne manier van presenteren.

SCHILDERIJ OPHANGEN ZONDER BOREN
Er zijn diverse merken die fotolijst-strips of Plakstrips verkopen, waarmee ze zeggen dat je zonder te boren een schilderij of lijst kunt ophangen. Mijn ervaring is dat dit echt niet werkt. Het is uiteindelijk geen veilige manier van ophangen en hoe klein dan ook, het schilderij valt van de muur en beschadigd. Ook dubbelzijdig plakband, klittenband met een kleeflaag of poster tacks werken volgens mijn ervaring allemaal niet.
TIPS OM EEN SCHILDERIJ MOOI OP TE HANGEN
Nu dat je gekozen hebt voor een ophangsysteem moet je natuurlijk de beslissing nemen over de plaats waar je het schilderij precies gaat ophangen en hoe je het schilderij goed gaat positioneren op de muur, waardoor het een zo mooi mogelijk geheel vormt met je interieur. Belangrijk is ervoor te zorgen dat het schilderij niet te klein en niet te groot oogt op de plaats waar je het wilt ophangen, maar precies goed. Mijn persoonlijke aanbeveling is het volgende:
Plaats je het schilderij boven een bank, tafel of dressoir? Dan is de ideale maat van je schilderij ongeveer twee derde van het beschikbare oppervlak.
Bijvoorbeeld – jouw bank is 220 cm breed, dan is een schilderij van 150 cm breed de beste keuze. Schilderijen hang je meestal op ooghoogte op en dat is gemeten vanaf het midden van het schilderij.
Bij een eethoek zal ik er altijd op letten dat het schilderij niet verborgen wordt door een laaghangende lamp die boven de tafel zweeft. Let er ook op dat je een schilderij minimaal 15 centimeter boven de rugleuning van een stoel of van de bank hangt.
Wil je een staand schilderij hebben, dan is het ook een leuke optie om een tweeluik op te hangen. En vergeet niet een waterpas te gebruiken om te zien of het schilderij echt recht hangt. Niets is erger dan een scheef hangend schilderij waar de kijker zich aan stoort.
VORMT HET SCHILDERIJ EEN TOEVOEGING AAN JE INTERIEUR?
Je hebt het schilderij opgehangen maar iets stoort nog of is niet tot jouw tevredenheid. Ik adviseer je ernaar te kijken wat om het schilderij heen staat. Zijn er kleuren in het schilderij die nergens anders terugkomen? Kleur is een uitslag gevende factor om je schilderij een toevoeging te laten worden aan je interieur. Je koopt ten slotte ook geen blouse waarbij je geen enkele broek of rok bij hebt om mee te combineren. Met een schilderij is het hetzelfde. Het moet ook qua kleuren passen in je omgeving. Heb je een strakke woonomgeving met weinig kleur dan kan jouw nieuwe schilderij met felle kleuren best een aanvulling zijn. Durf de tinten van jouw nieuwe schilderij terug te laten komen, bijvoorbeeld in jouw kleed, bloemen in de vaas, fotolijsten, accessoires, een dekentje op je bank of je lampenkap.
CONTRASTKLEUREN AAN JE MUUR

Vaak staat het mooi als de kleur van de muur een contrast vormt tot je schilderij. Dus hang een donker schilderij op een lichte muur of andersom. In deze afbeelding zie je bijvoorbeeld dat een schilderij waar wit in zit niet op een witte muur mooi staat maar juist op een gekleurde muur.
Staat er een hele drukke lampenkap naast het schilderij of bedekt er iets het vrije zicht op het schilderij? Dat leidt af en oogt vaak rommelig. Soms helpt het om de kamer wat leger te halen en dingen uit het zicht te verwijderen. “Less is more” is vaak juist.

SCHILDERIJ OPHANGEN MET VERLICHTING
Persoonlijke StephArts tip
Wat veel mensen als overbodig ervaren, maar ik toch echt aanbeveel, is om met een speciale spot het schilderij uit te lichten. Het maakt echt een ongelofelijk groot verschil of jij jouw schilderij mooi uitverlicht hebt of niet. Nu zou je zeker denken dat het enorm duur is om een systeem te kopen. Er zijn ook een heleboel prijzige opties op te markt’, maar ook best betaalbare varianten schilderijverlichting, zoals bij de goede oude IKEA….:-). Zelf heb ik professionele galerieverlichting in mijn atelier met diverse rails, waarin speciale spots opgehangen kunnen worden. Dit zijn dan wel echt de hele professionele varianten.


Je ziet dus dat er een heleboel bijkomt kijken als je een schilderij wilt ophangen. Je kunt het meest prachtige schilderij gekocht hebben, maar als je het op de verkeerde plaats, op de verkeerde manier ophangt haal je niet het beste uit je aankoop. Je wilt tenslotte dat je helemaal verlieft bent op je schilderij.
Als kleinschalige kunstenaar bied ik de service om de kunstwerken bij de klanten thuis op te hangen. Dan kijk ik graag met de klant mee en help ik de perfecte plaats te vinden en advies te geven hoe het schilderij het best tot zijn recht komt.

EEN SCHILDERIJ OP PROEF HANGEN?
Ook dat kan bij mij. Ben je niet zeker of het schilderij thuis wel mooi staat? Moet je het zien en even een paar nachten over slapen? Ook dat kan. Geheel zonder verplichting en moeilijk gedoe.
Bel me gerust op 0618783694 om details te bespreken of stuur een mail naar stephanie@stepharts.com.

Gratis
ADVIESGESPREK OVER KUNST IN JOUW INTERIEUR
Weet jij ook niet welk formaat, kleur en type kunstwerk in jouw interieur past? Kom je er maar niet uit?
Vraag nu een gratis adviesgesprek met de kunstenares aan en krijg persoonlijk advies voor kunst in jouw huis of op kantoor.
✔ Gratis fotomontage van kunst in jouw woonruimte
✔ Vakkundig en persoonlijk advies van de kunstenares zelf
✔ Gratis test hangen van meerdere schilderijen en proefplaatsing van 2 weken
✔ Achteraf betalen
Gratis adviesgesprek over welke kunst in jouw interieur past!
Neem een kijkje in mijn wereld
Get in touch
Portfolio

Bank: NL21RABO 0366 6394 04
KvK-nummer: 76940063
BTW-id: NL003126395B84
StephArts, Stephanie van der Beek
Hoogmadeseweg 1, 2375AT Rijpwetering, NL
All Rights Reserved © Copyright 2022 Stephanie van der Beek